Kerajaan negeri melalui Jabatan Pertanian Negeri Terengganu berjaya merekodkan hampir RM44 juta nilaian bagi enam jenis produk makanan hasil pertanian yang dipasarkan sepanjang lima tahun, berakhir 2013.
Produk yang dikategorikan sebagai paste makanan mencatatkan jualan paling tinggi bagi tahun 2013 dengan nilaian RM4.7 juta diikuti kuih muih tradisional (RM2.7 juta) dan makanan (RM1.9 juta).
Pengerusi Jawatankuasa Pertanian, Indsutri Asas Tani, Perusahaan, Perladangan dan Komoditi Negeri, Nawi Mohamad berkata, manakala bagi produk berasaskan herba pula mencatatkan jualan sebanyak RM1 juta, pelbagai jenis sos (RM735,000) dan bagi kategori minuman pula sebanyak RM489,000.
Katanya, nilaian jualan bagi semua produk itu menunjukkan peningkatkan daripada jumlah hampir RM2.6 juta pada 2009 kepada RM11.6 juta (2013).
“Faktor itu menunjukkan ada pemintaan yang tinggi daripada pengguna selain mendapat sokongan kerajaan,”katanya kepada teganukita.
Nawi memberitahu, LKIM mencatatkan anggaran pengeluaran produk berasaskan isi ikan seberat 6,000 metrik tan setahun membabitkan jualan RM50 juta.
“Seramai 100 usahawan berdafatar dengan pihak itu mengusahakan keropok keeping, keropok lekor, isi ikan, satar dan otak-otak,”katanya.